Tanulj és táncolj!

A Tercia StArt Egyesület, a „Helyben elérhető kulturális és közösségi szolgáltatások támogatása, városi sajátosságokra, értékekre alapozott programok kialakítása, helyi igénybevételének elősegítése” elnevezésű pályázati projekt keretében rendezte meg a „Tanulj és táncolj!” című, 7 alkalomból álló programsorozat első részét 2020. április 26-án.

Az előadássorozat célja: elméleti és gyakorlati tudás-átadás 7 hónapon át a táncot kedvelő székesfehérvári közönségnek, hogy a táncot, mint mozgásformát, valamint a táncstílusokat népszerűbbé és ismertebbé tegyük körükben.

Az 1. előadás célja a társastáncok bemutatása volt – megismertük ezen táncstílus kialakulását és népszerűségét, valamint olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy vajon a történelmi táncok szolgáltak-e elődjéül, és hogy divat-e még a társastánc, vagy már letűnőben van.

A természeti népek táncai a kollektív együttlétben nyilvánultak meg.

A mai páros tánc az olasz reneszánszban gyökerezik, itt volt az első alkalom, hogy a férfi és a nő megfoghatta egymást, párban táncolhatott.
A XIX. század polgárosodása hozta el a táncban a balettművészet hanyatlását, de ezzel együtt a társastáncok kialakulását és azok felemelkedését is.
Sok férfitáncos számára kezdetben problémát jelent, hogy lépéseit és a partnernő vezetését egyszerre koordinálja.
Az a jó, ha egy táncos mozdulatai egybe esnek a zene impulzusaival, ekkor felismerhetővé válik a mindenkori tánc alapritmusa.
A megadott irányok a tanuláskor mindig a férfitáncosra vonatkoznak. Érdekesség, hogy a társastáncban az óramutató járásával ellentétesen van a táncirány.

A mai társastáncokat két csoportra oszthatjuk:

  • Standard táncok
  • Latin-amerikai táncok

Néhány fontosabb évszám a társastánc-történetből:

  • 1920-ban, a tánctanárok első konferenciáján alkották meg az alapokat
  • 1929-ben a második, úgynevezett „Nagy Konferencián” egy általános érvényű határozatot fogadtak el, amely besorolta a táncokat és kijelölte az egyes táncok tempóit és alap figuráit
  • 1948-ban indult a Blackpool
  • 1962-ben vezették be a világtánc programot, amellyel egységesítették a tánciskolák kezdő és haladó programját
  • 1991-től létezik a mai IDSF, a Nemzetközi Táncsport Szövetség.

Az előadás a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli intézkedéseknek megfelelően zajlott: tágas táncstúdióban tartottuk, ahol megoldható volt a közönség elhelyezése a rendeletben előírt távolság megtartásával.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

ESZA logo

Projekt azonosítója:     
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00436     
Székesfehérvár Táncéletének Színesítése